Iată cât de importantă este o alarmă de fum/incendiu

alarma-de-fum

Tragedia de la clubul bucureștean Colectiv, din noiembrie 2015, în urma căreia 61 de tineri și-au pierdut viața, au arătat încă o dată că nu e de glumă cu focul.

Dincolo de vinovații stabiliți oficial, un lucru este cert: e o rușine că așa ceva s-a putut întâmpla în vremurile noastre, deoarece această tragedie putea fi prevenită foarte ușor, cu ceva precauție și cu minim de cheltuieli.

Cum ne protejăm familia de foc

Două sunt aspectele de care trebuie să se țină cont atunci când vrem să reducem riscurl unui incendiu și pericolele asociate acestuia:

  1. Trebuie să existe un plan (chiar pus în practică, sub formă de exercițiu) de acțiune în cazul unui incendiu;
  2. Locuința trebuie să fie dotată cu alarme de incendiu.

Timpul pe care-l avem la dispoziție în cazul unui incendiu este considerat a fi de aproximativ 30 de secunde (s-a văzut asta și la Colectiv). După acest interval, riscul de arsuri și intoxicații grave sau mortale crește exponențial.

În locuințe, incendiile cele mai periculoase izbucnesc târziu, în noapte, ori dimineața, devreme, când oamenii dorm. O alarmă de incendiu poate face diferența dintre viață și moarte, alarmând familia și oferindu-i timp să evacueze locuința cuprinsă de flăcări.

Importanța unui plan de evacuare

Un spațiu cuprins de flăcări poate să devină de nerecunoscut, cauzând panică, dezorientare și, drept consecință, chiar moartea. De aceea un plan de evacuare exersat de toată familia se poate dovedi salvator.

Iată care sunt regulile unui plan de evacuare:

  • Odată declanșat un incendiu, spațiul cuprins de flăcări trebuie evacuat imediat. Nu există timp pentru altceva și orice întârziere poate scădea șansele de supraviețuire.
  • O ușă fierbinte la atingere nu trebuie deschisă. În aceste cazuri trebuie căutată altă alternativă de ieșire.
  • Chiar și ușile care nu sunt fierbinți trebuie deschise cu precauție. Dacă la deschidere năvălește fum, ușa va fi închisă imedit, optându-se pentru altă ieșire.
  • Dacă pe ruta de ieșire s-a acumulat fum, evacuarea se va face pe burtă, iar gura și nasul se vor acoperi cu un material textil, pentru a limita cantitatea de fum inhalată.
  • Adunarea afară se va face într-un punct prestabilit, cineva asigurându-se că toată lumea a părăsit incendiul.
  • Sunați la 112 și chemați pompierii.

Alarmele de fum/incendiu:

Există două tipuri de alarme de fum/incendiu: alarme fotoelectrice și alarme de ionizare. Alarmele fotoelectrice reacționează rapid mai ales la fum, în vreme ce alarmele de ionizare răspund mai repede la incendiile cu flacără, care evoluează rapid. Există și alarme care combină cele două posibilități, într-un singur senzor.

Rolul unei alarme de fum/incendiu este de a oferi timpul necesar evacuării unui spațiu cuprins de foc. Acestea se instalează în fiecare cameră, inclusiv în demisol și pivniță. Protecția cea mai ridicată este asigurată atunci când alarmele sunt interconectate.

Secrete de instalare/întreținere a unei alarme de incendiu

Alarmele trebuie instalate conform instrucțiunilor producătorului, de o persoană calificată.

Alarmele trebuie verificate, din timp în timp.

Dacă producătorul nu specifică altceva, bateriile trebuie schimbate anual.

Alarmele trebuie înlocuite o dată la maximum 10 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *